Inspirerade av Caramel Rouge
Antal: (8 personer)
Körsbärsmousse:
• 2 gelatinblad • 150 g körsbärssirap • 50 g socker • 50 ml pressad citron • 150 ml vispgrädde • 150 g skyr
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm sirap, socker och pressad citron till kokpunkten i en gryta. Ta av grytan från värmen och rör ned gelatinbladen i den varma sirapen och sila sedan sirapen. Vispa grädden till ett lätt skum och rör ut skyren i grädden. Tillsätt sakta den fingervarma sirapen under omrörning. Häll moussen i små silikonformar och ställ i frysen i minst 3 timmar.
Kolaganache:
• 150 g dulce choklad • 100 ml vispgrädde • 1 nypa salt
Smält chokladen i en skål över vattenbad. Värm grädden till kokpunkten och häll den över chokladen. Rör med en slickepott tills smeten går ihop. Tillsätt salt och häll ganachen i silikonformen ovanpå moussen.
Lakritskex:
• 100 g vetemjöl • 75 g socker • 75 g smör • 1 tsk rålakritspulver från Lakrids by Johan Bülow • 1 ägg
Lägg alla ingredienserna i en matberedare. Mixa ihop degen och kavla ut den på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen i 1 timme. Ta ut små cirklar (4–5 cm i diameter) grädda i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.