Krispig kakbotten med lakridssmak och en härligt krämig havtornsfyllning som toppas med en spegelblank och god havtornsgelé.
Antal: 8 portioner Kakbotten med lakridssmak:
• 200 g havrekakor • 1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW • 1 nypa salt • 100 g smör
Lägg kakorna i en fryspåse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Blanda kaksmulorna, rålakridspulvret och salt i en skål.Smält smöret i en liten kastrull och rör samman med kaksmulorna. Lägg kakmassan i en form (16 cm i diameter) med bakpapper i botten och tryck ut degen med fingrarna. Ställ kakbotten i frysen under tiden som du gör fyllningen. Havtornsfyllning:
• 4 1/2 gelatinblad • 120 ml havtornssaft (100 %) • 300 g naturell färskost • 120 g florsocker • 300 ml vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp havtornssaften i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i havtornssaften. Låt saften svalna till den är fingervarm.Vispa färskosten och florsockret i en skål så att blandningen är lätt och luftig och tillsätt sedan den ljummna havtornssaften. Vispa vispgrädden till ett lätt skum i en annan skål och vänd sedan försiktigt i den i blandningen. Häll fyllningen på kakbottnen (lämna ungefär 1/2 cm till gelén) och ställ formen i frysen i ca. 2 timmar. Havtornsgelé:
• 1 gelatinblad • 40 ml havtornssaft (100 %) • 40 g socker
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp havtornssaften och socker i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ut det i havtornssaften. Låt saften svalna av till den är ljummen. Ta försiktigt ut kakan ur formen och bred ut ett tunt lager havtornsgelé på toppen. Ställ kakan i kylskåp tills gelén har stelnat och kakan är upptinad.
Dekoration:
• LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES SEA BUCKTHORN • vit choklad • rålakridspulver • styvmorsvioler
Garnera kakan med LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES (SEA BUCKTHORN), vit choklad, styvmorsvioler och rålakridspulver innan du serverar.
TIPS:
Jag använder ekologisk havtornssaft från Høstet, Bornholm.