8 portioner
Kakbotten med lakridssmak:
- 200 g havrekakor
- 1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW
- 1 nypa salt
- 100 g smör
Lägg kakorna i en fryspåse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Blanda kaksmulorna, rålakridspulvret och salt i en skål.
Smält smöret i en liten kastrull och rör samman med kaksmulorna. Lägg kakmassan i en form (16 cm i diameter) med bakpapper i botten och tryck ut degen med fingrarna. Ställ kakbotten i frysen under tiden som du gör fyllningen.
Havtornsfyllning:
- 4 1/2 gelatinblad
- 120 ml havtornssaft (100 %)
- 300 g naturell färskost
- 120 g florsocker
- 300 ml vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp havtornssaften i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i havtornssaften. Låt saften svalna till den är fingervarm.
Vispa färskosten och florsockret i en skål så att blandningen är lätt och luftig och tillsätt sedan den ljummna havtornssaften. Vispa vispgrädden till ett lätt skum i en annan skål och vänd sedan försiktigt i den i blandningen. Häll fyllningen på kakbottnen (lämna ungefär 1/2 cm till gelén) och ställ formen i frysen i ca. 2 timmar.
Havtornsgelé:
- 1 gelatinblad
- 40 ml havtornssaft (100 %)
- 40 g socker
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp havtornssaften och socker i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ut det i havtornssaften. Låt saften svalna av till den är ljummen.
Ta försiktigt ut kakan ur formen och bred ut ett tunt lager havtornsgelé på toppen. Ställ kakan i kylskåp tills gelén har stelnat och kakan är upptinad.
Dekoration:
- LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES SEA BUCKTHORN
- vit choklad
- rålakridspulver
- styvmorsvioler
Garnera kakan med LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES (SEA BUCKTHORN), vit choklad, styvmorsvioler och rålakridspulver innan du serverar.
TIPS: Jag använder ekologisk havtornssaft från Høstet, Bornholm.