SLOW CRAFTED

Artikel

5 THINGS TO EXPERIENCE AT OUR LIQUORICE FACTORY

Did you know that you can visit our liquorice factory just outside Copenhagen? When you visit the factory, all your senses will be activated from the moment you walk in the door. Our guides will take you on a unique factory tour - get a sneak peek of what you will experience below!

1. TASTE THE WARM AND FRESHLY MADE GOURMET LIQUORICE. We guarantee that this is a taste that will leave you longing for more.

2. LEARN HOW OUR LIQUORICE IS MADE. Have you ever seen a liquorice machine?

3. SEE HOW WE MAKE DIFFERENT FLAVOURS OF CHOCOLATE COATED LIQUORICE. The LAKRIDS BY BÜLOW production staff will take you to our coating pans.

4. EXPERIENCE OUR ORGANIC DEPARTMENT, WHERE LIQUORICE CHEFS HANDCRAFT THE LIQUORICE MASS. Taste LAKRIDS BY BÜLOW's SLOW CRAFTED liquorice, which took us 15 years to perfect.

5. LEARN WHAT WE DO IN OUR CREATIVE LAB. This is where we develop new exciting flavours.

We hope to welcome you to the FACTORY EXPERIENCE. Get your tickets here!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

opskrift-kransekage-guld-glasur-lakridsmarcipan-lakrids-by-johan-bulow

Recept

KRANSEKAGE MED LAKRITS OCH GULD

(10–15 portioner)

Kransekage:

• 750 g marsipan • 225 g siktat florsocker • 60 g pastöriserad äggvita • 6 tsk Johan Bülow Fine Liquorice Powder

Knåda ihop marsipan, Fine Liquorice Powder och florsocker väl (använd ev. elvisp med degkrokar).  Tillsätt äggvitan lite i taget. Lägg degen i kylskåpet tills den är fast och lätt att rulla. Värm ugnen till 190 °C. Rulla längder av marsipandegen. Varje längd ska göras 2 cm kortare än den föregående (exempelvis 8 cm, 6 cm, 4 cm osv.) Sätt ihop varje längd till en ring. Forma längderna lite trekantiga i toppen (doppa fingrarna i kallt vatten om degen fastnar). Tryck sedan till de trekantiga topparna lätt med en plåt eller en stor skärbräda. Fortsätt tills all deg är slut.  Grädda ringarna i den varma ugnen på en plåt med bakplåtspapper (eller silikonmatta) i 15 minuter. Efter 15 minuter, sätt in en extra plåt under plåten som är i ugnen (detta för att undvika att bottnarna gräddas för mycket). Grädda ringarna i ytterligare 5–10 minuter. När ringarna har svalnat ska de dekoreras med kristyr. Stapla sedan ringarna till en kransekage. Kristyr:

• 75 g siktat florsocker • 30 g pastöriserad äggvita

Vispa ihop äggvita och florsocker ordentligt. Häll smeten i en spritspåse. Klipp ett mycket litet hål i påsen och dekorera kransekagen. 

Dekoration:

• Ätbart guld (Magasin MAD & VIN) (ska vara godkänt för användning i livsmedel) • Raw Liquorice Powder

Dekorera slutligen med Raw Liquorice Powder och guld.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial neurogastro

Artikel

KAN SYNEN TRUMFA VÅRA SMAKLÖKAR?

Nej, utseendet betyder inte allt ... Men när det gäller våra smakupplevelser betyder utseendet faktiskt en hel del. Till och med överraskande mycket om man frågar kocken och matkonsulten Rasmus Bredahl, som är expert på neurogastronomi – en vetenskaplig riktning som sysslar med smak som en total, komplex sinnesupplevelse.

Vi känner helt enkelt inte smak bara med tungan utan bildar omedvetet ett samlat smakintryck utifrån det vi känner, märker, doftar, hör och kommer ihåg – och i synnerhet det vi ser. Mycket tyder på att våra smakupplevelser kan påverkas och manipuleras genom vad vi ser. Vi har frågat Rasmus Bredahl vad det kan bero på?  – Synen är ett primärt sinne, berättar Rasmus Bredahl. I grunden har vi människor alltid använt vår syn när vi har letat efter mat, och vi har varit extremt beroende av vår syn för att hitta färsk och näringsrik föda i naturen. Man kan säga att vår syn kodar oss lite: om vi ser en grön jordgubbe vet vi redan hur den smakar och att den inte är helt mogen. Vår hjärna är en slags förutsägelsemaskin. Det går så snabbt att vi själva inte registrerar det, men i verkligheten förutser hjärnan vad vi äter och gör. Och synen är en otroligt viktig del av de här avkodningsmekanismerna när vi ska försöka identifiera vad vi äter. Vår smakuppfattning ändras helt enkelt beroende på vad vi ser.

En fusksmak av rött vin

I Rasmus Bredahls bok Neurogastronomi – "hemmeligheden bag det perfekte måltid", finns flera exempel på hur vår syn kan påverka eller "lura" vår smakuppfattning. I ett försök på ett universitet i Bordeaux fick en grupp studerande i vinkunskap en gång i uppgift att beskriva smaken på ett vitt respektive ett rött vin. De studerande beskrev att det röda vinet hade en intensiv smak av svartvinbär och en doft av röda frukter medan det vita vinet hade toner av aprikos och honung. Men i själva verket var både det röda och det vita exakt samma vin där man i det ena glaset bara hade tillsatt en röd fruktfärg utan smak. Rasmus Bredahl förklarar:  – Olika färger kopplar vi undermedvetet ihop med vissa bestämda smaker. Grönt ger färskhetsassociationer, gult ger syrlighet, svart och blått ger en kraftigare smak och rött kopplar vi undermedvetet ihop med sötma. Om man till exempel serverar något i ett rött glas kan man faktiskt ha i 10 % mindre socker än om man serverar i ett blått eller transparent glas. Det är samma sak med en kopp. Om vi dricker kaffe i en orange eller mörk kopp uppfattar vi kaffet som mer smakrikt och intensivt än om det serveras i ett transparent glas eller en vit kopp.  Bredahl berättar småskrattande om ett annat exempel: – För omkring 20 år sedan gjorde 7 Up sin etikett på läskflaskan lite gulare och gav samtidigt glaset en skarpare grön färg. Det resulterade faktiskt i att de fick en del klagomål för att folk tyckte att läsken smakade surare än den brukade. Och det var precis samma läsk som det alltid hade varit! Det får mig att tänka på författaren Tom Vanderbilt. Han skriver om mekanismerna i våra smakpreferenser och varför vi gillar det vi gillar. Han skriver på ett ställe att våra ögon är det viktigaste smakorganet, och det tror jag på sätt och vis att han har rätt i.

Bronsfärgade sinnesintryck

Hos Lakrids by Johan Bülow betyder inte bara smaken utan även utseendet på våra lakritskulor en hel del. Så vilken effekt har exempelvis en bronsfärgad lakritskula på vår hjärna?  – Det måste vara något med att de signalerar exklusivitet, förklarar Bredahl. Det finns ju inget ätbart i naturen som är bronsfärgat. Det har gjorts flera försök som visar att vi till exempel utan att tänka på det i hög grad undviker blå M&M’s för att de har en syntetisk färg. I teorin borde ju Bronze-lakritskulan egentligen ha en liknande effekt på oss, men här måste det exklusiva, glänsande utseendet verka lockande på oss – och kanske har det även något att göra med ädelmetallerna som helt enkelt verkar attraherande på oss.

Design och bestick påverkar dig också!

Liksom färger påverkar vår smak påverkar saker som bestick och design också vår smakupplevelse.  – Om du serverar mat med snygga bestick, kristallglas och porslin värderas matupplevelsen mycket högre än om den serveras på papperstallrikar och med pappersmuggar. Man har gjort försök där man har tagit kristallglas och hällt i billig Cremant och därefter serverat dyr champagne i en pappersmugg. Sedan bad man deltagarna i försöket att bedöma vilket som smakade bäst, och det var utan undantag vinet i kristallglaset som uppfattades som det bästa. När vi rör vid något som verkar exklusivt så tänker hjärnan undermedvetet att innehållet också måste vara det.  – Designen är också helt avgörande. Det är därför som ett företag som Apple är så duktiga. De gör inte nödvändigtvis världens bästa datorer, men de är världsmästare på förpackning och design. Det hela är en sinnesupplevelse och det verkar helt enkelt inbjudande. Här tycker jag också att er lakrits träffar ganska rätt. Det är inte så mycket emballage, det är gediget och bra och signalerar kvalitet. Och jag tror även att när man får något av hög kvalitet kommer man nog att äta det långsammare än en påse Matador-mix för 20 kr. Man njuter mer av det och äter det långsammare när det signalerar exklusivitet.

Rasmus Bredahl
Rasmus Bredahl

Rasmus Bredahl

lassi

Recept

SEA BUCKTHORN LASSI

Gott som en uppfriskande drink eller som dryck till indisk mat

Häll alla ingredienser i en mixer. Mixa ingredienserna tills du har en mjuk/slät konsistens. Serveras i kylda glas toppat med lite FINE LIQORICE POWDER.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Johan and Fransisca in Creative Lab

Artikel

FROM IDEA TO REALITY: HOW WE MAKE NEW FLAVOURS

When it comes to creating new and exciting flavour combinations with liquorice, we are always trying to push the boundaries of what's possible!

The journey of creating a new liquorice flavour starts with an idea. It can be inspired by a new season, requests from our fellow liquorice lovers, a trend, or simply an inspiration from our Creative team's curiosity to try something new. Once the idea is born, the team; our founder and Creative Director, Johan Bülow and Head of Product Development, Fransisca, start experimenting with different ingredients and techniques to create a new recipe, as well as giving taste tests to members of our taste panel, LAKRIDS LOVERS, to get feedback.

You can join our taste panel here!

We are always on the lookout for new and interesting ingredients to use in our recipes, from exotic spices to fruits and berries. We also strive to use organic ingredients whenever possible.

Once a new flavour is created, it goes through a testing process to make sure that it meets our standards for taste, texture, and appearance. We never want to compromise on good quality. First, we test the product in a small batch made inside our Creative Lab, and then we try to produce the flavour in a big batch inside our factory. Only after passing this process, it is ready to be officially introduced to the world.

The process of creating new flavours at LAKRIDS BY BÜLOW is a journey of experimentation, creativity, and attention to detail, but most importantly, having fun!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Creative Lab

Artikel

5 SURPISING TASTE COMBINATIONS YOU DIDN'T THINK WERE POSSIBLE

At LAKRIDS BY BÜLOW, we are constantly experimenting with new exciting flavour combinations in our Creative Lab. Our Head of Product Development, Fransisca, has introduced us to many unique pairings of chocolate and liquorice, resulting in some truly surprising and delicious treats. Here are some of them!

1. LIQUORICE AND ROSES

Exclusively made for the Arabic market, we introduced CRISPY ROSE some years ago. A seductive combination of white chocolate with creamy yoghurt and a sweet core of the finest gourmet liquorice. Real rose petals, strawberry and redcurrant form a magic union as the floral notes of the fruit are highlighted by the sweetness of the rose.

2. LIQUORICE AND BIRTHDAY CAKE

Our favourite celebrations are birthdays - and what is a birthday celebration without cake? In 2022 we introduced a fun and playful LAKRIDS LOVERS limited edition, BIRTHDAY CAKE. For this flavour, we shared our interpretation of a traditional Danish layered cake with cream, fruit and sprinkles; a fulfilling taste of cream, vanilla and fruity notes from strawberry and pineapple combined with sweet liquorice, all swirled in soft white chocolate. And of course a lot of sprinkles.

3. LIQUORICE AND CHILI

Liquorice and chilli is a flavour combination that's more popular than you may think; so much so that 4 - HABANERO has earned a spot in our Classic Assortment. This may sound like an unusual combination, but sweet liquorice combined with fresh habanero chilli is a good example of how two natural forces can create a new taste sensation. Prepare for a hot yet harmonious bite.

4. LIQUORICE AND SOUR CANDY

As something completely new, we tested the unexpected combination of our 3 - RED liquorice and sour candy among our taste panel, LAKRIDS LOVERS in 2022. The result was SOUR STRAWBERRY. Imagine freshly picked green strawberries together with exquisite red liquorice in a sweet, fruity bite. Enjoy how fresh and sour notes from crispy, green strawberries are perfectly balanced with chewy red liquorice, all swirled in silky white chocolate and a crunchy, green sugar shell for an extra sour twist.

5. LIQUORICE AND MINT

Mint and chocolate is a flavour combination that has been around for many years, and while it is generally liked by many people, it can also be controversial - especially when you pair it with liquorice. However, after introducing this flavour combination for the first time in 2019, many requested that we bring back a liquorice with mint. CRISPY MINT is a part of our 2022 WINTER collection - sweet liquorice combined with soft milk chocolate with a hint of mint. A crispy shell of white sparkling sugar will make you think of white, freshly fallen snow.

By taking the classic flavours of chocolate and liquorice and pairing them in unexpected ways, we have created many flavours over the years that are sure to surprise and delight anyone who tries them. Whether you're a chocolate lover or a liquorice fan, there is a flavour combination out there that will suit your taste!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial red-love-cocktail

Recept

RED LOVE COCKTAIL

En elegant cocktail. Söt i smaken och fin att se på. Sammansättningen av lakritssirap och den italienska spiritusklassiker Aperol och Grappa kombinerar skandinavisk innovation och italiensk finesse.

Blanda ingredienserna över istärningar i ett glas, precis som när man gör en Gin & Tonic. Till sist pynta cocktailen med citronskal.

Helium Bar
Helium Bar

Helium Bar

editorial red-love-cake

Recept

SMÅ PAJER MED SVARTA VINBÄR OCH LAKRITS

Prova några små oemotståndliga pajer med smörig, spröd lakritsmördeg, saftig frangipane med lakrits, vacker mörkröd svartvinbärsganache och slutligen vår RED LOVE som pricken över i:et.

Antal: 6 små pajer

Lakritsmördeg:

• 125 g vetemjöl  • 25 g mandelmjöl  • 50 g florsocker  • 75 g kallt smör  • 1 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt  • 1/2 ägg

Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, smör, lakritspulver och salt i en matberedare och blanda snabbt ihop. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den vila i kylskåpet i minst en timme.  Klä små, avlånga pajformer (14 x 3 1/2 cm) med degen och pricka pajskalen med en gaffel. Ställ pajskalen i kylskåpet medan du gör frangipanen.

Frangipane med svarta vinbär och lakrits:

• 50 g mandelmjöl • 50 g socker • 50 g mjukt smör • 1 ägg • 1/2 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt

Lägg mandelmjöl, socker, smör, ägg, lakritspulver och salt i en skål och vispa det lätt och luftigt. Fyll pajskalen till hälften med frangipanen och stick ned 6–8 svarta vinbär i varje. Grädda pajerna i ca 20 minuter i 175 grader tills de är fint gyllenbruna och låt dem svalna helt.

Svartvinbärsganache:

• 100 g vit choklad av bra kvalitet • 50 g svartvinbärspuré  • 10 g glukossirap • 10 g pressad citron

Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp svartvinbärspuré, glukossirap och pressad citron i en liten gryta och häll det över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop. Mixa ganachen med stavmixer och häll ut ett tunt skikt på varje paj. Ställ pajerna i kylskåpet tills ganachen har satt sig.

Dekoration:

• RED LOVE • Röd harsyra • Rålakritspulver

Dekorera pajerna med RED LOVE, harsyra och rålakritspulver precis innan servering.

Maja Vase
Maja Vase

Maja Vase

Liquorice roots

Artikel

FROM LIQUORICE ROOT TO RAW LIQUORICE POWDER

The most important ingredient that we use to make our Danish gourmet liquorice is raw liquorice powder, whether it's for cooking the pure liquorice itself or as a finishing touch for the coating of the chocolate-coated liquorice. While you may be familiar with the taste of raw liquorice powder, something completely different is the taste of the liquorice root itself, from which the raw liquorice is extracted.

If you've ever gone to buy a liquorice root at the pharmacy, you've probably been surprised. Well, maybe even disappointed. Because the usually rich and strong flavour of the liquorice confection can only just be sensed in the raw liquorice root.

Liquorice root is a yellowish root with roughly the same consistency as ginger. If you pick it straight out of the ground, rinse it and bite into it, it is very juicy. Here it has a flavour similar to fresh garden peas. The liquorice flavour itself is only a hint.

The process of making raw liquorice powder involves several steps to transform the liquorice root into the finished product that we know and love. The liquorice flavour only truly shows itself when the liquorice roots are cut into small pieces and boiled to make an extract. The root pieces are then filtered out and the extract is evaporated to remove the water. What remains is a hard lump of raw liquorice. It can then either be sold as a whole or granulated into a coarse or fine powder.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Pure liquorice

Artikel

5 FACTS YOU PROBABLY DIDN'T KNOW ABOUT LIQUORICE

Liquorice is a popular treat enjoyed by people all around the world. But did you know that there's more to this tasty confection than meets the eye? Here are a few fun facts about liquorice that you might not know!

1. Liquorice has a long history. The use of liquorice root dates back to ancient Egypt, where it was used for medicinal purposes. It was also a popular treat in ancient Greece and Rome.

2. Liquorice is actually a plant. The sweet flavour of liquorice comes from the roots of the Glycyrrhiza glabra plant, which means 'the sweet root'. This name is no understatement because, in its natural state, the liquorice root is 30-50 times sweeter than plain sugar. We gather our fine liquorice roots from central Asia and Georgia.

3. Liquorice can be both sweet and salty. While the sweet variety of liquorice is the most common in the United States, salty liquorice is popular in Northern and Eastern Europe. Our salty liquorice is made with salmiak; a unique ingredient, especially used with liquorice in the Nordic countries. It has a sour and salty taste compared to regular salt which has a sweet and salty taste.

4. Liquorice as a confection can be made in three ways; slow cooked liquorice, cast liquorice, and extruded liquorice. At LAKRIDS BY BÜLOW, we cook our liquorice in two different ways. One is the extruded liquorice, where the liquorice is cooked under pressure and then cut into small pieces - this is the type of liquorice you find in most of our chocolate-coated products and our pure liquorice variants 1-4. The slow-cooked liquorice is cooked in an open pot for 4 hours, then handcrafted by a liquorice chef, adding flavours such as granulated salt - a much more intense and caramel-like type of liquorice that you can try as our organic SLOW CRAFTED collection.

5. There are many uses for liquorice beyond just eating it. In addition to being used as a flavouring for food and drinks, liquorice has also been used in traditional medicine and as a natural dye. If you're looking for inspiration to use liquorice in recipes, you can explore the recipes here on our blog!

We hope you enjoyed learning about these fun facts about liquorice! Next time you indulge in our gourmet liquorice, you can impress your fellow liquorice-loving friends with your newfound knowledge.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

almonds

Recept

BRÄNDA MANDLAR MED LAKRITS

Lägg alla ingredienserna i en panna eller tjockbottnad gryta och hetta upp på hög värme under omrörning. När massan har kokat ihop (tills den inte längre flyter ut i pannan) fördelas mandlarna jämnt på ett bakplåtspapper. Misströsta inte om mandlarna hänger ihop – efter att ha svalnat i 5 minuter är de lätta att dela på. Njut lakritsmandlarna varma eller avsvalnade.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial orange-love-cocktail (1)

Recept

ORANGE LOVE COCKTAIL

Orange Love är en frisk smakexplosion av fruktiga toner från hallon, björnbär och lime. Syrligheten och sötman har en spännande och kraftig kontrast från tequila och salt lakritssirap. Helium Bar i Köpenhamn står bakom receptet.

Alla ingredienser blandas i en shaker. Cocktailen serveras över istärninger i ett lowball-glas och pyntas med appelsinbåt, mynt och riven vit choklad.

Helium Bar
Helium Bar

Helium Bar