SLOW CRAFTED

Artikel

5 SAKER ATT UPPLEVA I VÅR LAKRITSFABRIK

Visste du att du kan besöka vår lakritsfabrik strax utanför Köpenhamn? När du besöker fabriken tar våra mycket kunniga guider dig med på en unik fabriksrundtur. Där alla dina sinnen aktiveras från det ögonblick du kliver in genom dörren. Få en försmak av vad du kommer att få uppleva nedan!

1. SMAKA PÅ DEN VARMA OCH NYGJORDA GOURMETLAKRITSEN. Under rundturen får du chansen att prova vår lakrits direkt ur lakritsmaskinen. Den färska och fortfarande mycket varma lakritsen är en smak som vi garanterar att du kommer att längta efter mer av.

2. LÄR DIG HUR VÅR LAKRITS TILLVERKAS. Våra guider går igenom hela fabriken och förklarar alla tänkbara detaljer och fakta när man tillverkar lakrits. Det är en process med många steg som börjar med en lakritsmaskin. Har du någonsin sett en sådan?

3. SE HUR VI TILLVERKAR OLIKA SMAKER AV CHOKLADÖVERDRAGEN LAKRITS. Många av LAKRIDS BY BÜLOW-lakritsen är chokladöverdragen och allt görs inne i fabriken. Produktionspersonalen tar med dig till våra överdragspannor och visar hur chokladen hälls på lakritsen och hur den rundade formen uppnås.

4. UPPLEV VÅR EKOLOGISKA AVDELNING, DÄR LAKRITSKOCKAR TILLVERKAR LAKRITSMASSAN FÖR HAND. Vår SLOW CRAFTED-lakrits tar 4 timmar att producera och är en lång hantverksmässig process som slutar med en mycket unik lakritssmak och konsistens. Det är en smak som tog oss 15 år att fullända, och naturligtvis får du också njuta av den på din rundtur.

5. LÄR DIG VAD VI GÖR I VÅRT CREATIVE LAB. Mot slutet av rundturen kanske du får chansen att träffa kvinnan bakom allt som utvecklar våra nya och spännande smaker. Här har du också möjlighet att skriva dina åsikter och idéer om nya smaker som du tycker att vi borde utforska.

Vi hoppas verkligen att få välkomna dig till FACTORY EXPERIENCE. Köp dina biljetter här!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

opskrift-kransekage-guld-glasur-lakridsmarcipan-lakrids-by-johan-bulow

Recept

KRANSEKAGE MED LAKRITS OCH GULD

(10–15 portioner)

Kransekage:

• 750 g marsipan • 225 g siktat florsocker • 60 g pastöriserad äggvita • 6 tsk Johan Bülow Fine Liquorice Powder

Knåda ihop marsipan, Fine Liquorice Powder och florsocker väl (använd ev. elvisp med degkrokar).  Tillsätt äggvitan lite i taget. Lägg degen i kylskåpet tills den är fast och lätt att rulla. Värm ugnen till 190 °C. Rulla längder av marsipandegen. Varje längd ska göras 2 cm kortare än den föregående (exempelvis 8 cm, 6 cm, 4 cm osv.) Sätt ihop varje längd till en ring. Forma längderna lite trekantiga i toppen (doppa fingrarna i kallt vatten om degen fastnar). Tryck sedan till de trekantiga topparna lätt med en plåt eller en stor skärbräda. Fortsätt tills all deg är slut.  Grädda ringarna i den varma ugnen på en plåt med bakplåtspapper (eller silikonmatta) i 15 minuter. Efter 15 minuter, sätt in en extra plåt under plåten som är i ugnen (detta för att undvika att bottnarna gräddas för mycket). Grädda ringarna i ytterligare 5–10 minuter. När ringarna har svalnat ska de dekoreras med kristyr. Stapla sedan ringarna till en kransekage. Kristyr:

• 75 g siktat florsocker • 30 g pastöriserad äggvita

Vispa ihop äggvita och florsocker ordentligt. Häll smeten i en spritspåse. Klipp ett mycket litet hål i påsen och dekorera kransekagen. 

Dekoration:

• Ätbart guld (Magasin MAD & VIN) (ska vara godkänt för användning i livsmedel) • Raw Liquorice Powder

Dekorera slutligen med Raw Liquorice Powder och guld.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial neurogastro

Artikel

KAN SYNEN TRUMFA VÅRA SMAKLÖKAR?

Nej, utseendet betyder inte allt ... Men när det gäller våra smakupplevelser betyder utseendet faktiskt en hel del. Till och med överraskande mycket om man frågar kocken och matkonsulten Rasmus Bredahl, som är expert på neurogastronomi – en vetenskaplig riktning som sysslar med smak som en total, komplex sinnesupplevelse.

Vi känner helt enkelt inte smak bara med tungan utan bildar omedvetet ett samlat smakintryck utifrån det vi känner, märker, doftar, hör och kommer ihåg – och i synnerhet det vi ser. Mycket tyder på att våra smakupplevelser kan påverkas och manipuleras genom vad vi ser. Vi har frågat Rasmus Bredahl vad det kan bero på? 

– Synen är ett primärt sinne, berättar Rasmus Bredahl. I grunden har vi människor alltid använt vår syn när vi har letat efter mat, och vi har varit extremt beroende av vår syn för att hitta färsk och näringsrik föda i naturen. Man kan säga att vår syn kodar oss lite: om vi ser en grön jordgubbe vet vi redan hur den smakar och att den inte är helt mogen. Vår hjärna är en slags förutsägelsemaskin. Det går så snabbt att vi själva inte registrerar det, men i verkligheten förutser hjärnan vad vi äter och gör. Och synen är en otroligt viktig del av de här avkodningsmekanismerna när vi ska försöka identifiera vad vi äter. Vår smakuppfattning ändras helt enkelt beroende på vad vi ser.

En fusksmak av rött vin

I Rasmus Bredahls bok Neurogastronomi – "hemmeligheden bag det perfekte måltid", finns flera exempel på hur vår syn kan påverka eller "lura" vår smakuppfattning. I ett försök på ett universitet i Bordeaux fick en grupp studerande i vinkunskap en gång i uppgift att beskriva smaken på ett vitt respektive ett rött vin. De studerande beskrev att det röda vinet hade en intensiv smak av svartvinbär och en doft av röda frukter medan det vita vinet hade toner av aprikos och honung. Men i själva verket var både det röda och det vita exakt samma vin där man i det ena glaset bara hade tillsatt en röd fruktfärg utan smak. Rasmus Bredahl förklarar: 

– Olika färger kopplar vi undermedvetet ihop med vissa bestämda smaker. Grönt ger färskhetsassociationer, gult ger syrlighet, svart och blått ger en kraftigare smak och rött kopplar vi undermedvetet ihop med sötma. Om man till exempel serverar något i ett rött glas kan man faktiskt ha i 10 % mindre socker än om man serverar i ett blått eller transparent glas. Det är samma sak med en kopp. Om vi dricker kaffe i en orange eller mörk kopp uppfattar vi kaffet som mer smakrikt och intensivt än om det serveras i ett transparent glas eller en vit kopp. 

Bredahl berättar småskrattande om ett annat exempel: – För omkring 20 år sedan gjorde 7 Up sin etikett på läskflaskan lite gulare och gav samtidigt glaset en skarpare grön färg. Det resulterade faktiskt i att de fick en del klagomål för att folk tyckte att läsken smakade surare än den brukade. Och det var precis samma läsk som det alltid hade varit! Det får mig att tänka på författaren Tom Vanderbilt. Han skriver om mekanismerna i våra smakpreferenser och varför vi gillar det vi gillar. Han skriver på ett ställe att våra ögon är det viktigaste smakorganet, och det tror jag på sätt och vis att han har rätt i.

Bronsfärgade sinnesintryck

Hos Lakrids by Johan Bülow betyder inte bara smaken utan även utseendet på våra lakritskulor en hel del. Så vilken effekt har exempelvis en bronsfärgad lakritskula på vår hjärna? 

– Det måste vara något med att de signalerar exklusivitet, förklarar Bredahl. Det finns ju inget ätbart i naturen som är bronsfärgat. Det har gjorts flera försök som visar att vi till exempel utan att tänka på det i hög grad undviker blå M&M’s för att de har en syntetisk färg. I teorin borde ju Bronze-lakritskulan egentligen ha en liknande effekt på oss, men här måste det exklusiva, glänsande utseendet verka lockande på oss – och kanske har det även något att göra med ädelmetallerna som helt enkelt verkar attraherande på oss.

Design och bestick påverkar dig också!

Liksom färger påverkar saker som bestick och design också vår smakupplevelse. 

– Om du serverar mat med snygga bestick, kristallglas och porslin värderas matupplevelsen mycket högre än om den serveras på papperstallrikar och med pappersmuggar. Man har gjort försök där man har tagit kristallglas och hällt i billig Cremant och därefter serverat dyr champagne i en pappersmugg. Sedan bad man deltagarna i försöket att bedöma vilket som smakade bäst, och det var utan undantag vinet i kristallglaset som uppfattades som det bästa. När vi rör vid något som verkar exklusivt så tänker hjärnan undermedvetet att innehållet också måste vara det. 

– Designen är också helt avgörande. Det är därför som ett företag som Apple är så duktiga. De gör inte nödvändigtvis världens bästa datorer, men de är världsmästare på förpackning och design. Det hela är en sinnesupplevelse och det verkar helt enkelt inbjudande. Här tycker jag också att er lakrits träffar ganska rätt. Det är inte så mycket emballage, det är gediget och bra och signalerar kvalitet. Och jag tror även att när man får något av hög kvalitet kommer man nog att äta det långsammare än en påse Matador-mix för 20 kr. Man njuter mer av det och äter det långsammare när det signalerar exklusivitet.

Vill du se hur mycket dina sinnen påverkas om du njuter av vår lakrits? Då kan du ta en titt på all vår chokladöverdragna lakrits här!

Rasmus Bredahl
Rasmus Bredahl

Rasmus Bredahl

lassi

Recept

SEA BUCKTHORN LASSI

Gott som en uppfriskande drink eller som dryck till indisk mat

Häll alla ingredienser i en mixer. Mixa ingredienserna tills du har en mjuk/slät konsistens. Serveras i kylda glas toppat med lite FINE LIQORICE POWDER.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Johan and Fransisca in Creative Lab

Artikel

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET: HUR VI SKAPAR NYA SMAKER

När det gäller att skapa nya och spännande smakkombinationer med lakrits försöker vi alltid att tänja på gränserna för vad som är möjligt!

Resan mot att skapa en ny lakritssmak börjar med en idé. Den kan vara inspirerad av en ny säsong, önskemål från andra lakritsälskare, en trend eller helt enkelt en inspiration från vårt kreativa teams nyfikenhet att prova något nytt. När idén är född börjar teamet; vår grundare och Creative Director, Johan Bülow och Head of Product Development, Fransisca, att experimentera med olika ingredienser och tekniker för att skapa ett nytt recept, samt att ge smaktester till medlemmar i vår smakpanel, LAKRIDS LOVERS, för att få feedback.

Vi är alltid på jakt efter nya och intressanta ingredienser att använda i våra recept, från exotiska kryddor till frukter och bär. Vi strävar också efter att använda ekologiska och hållbara ingredienser när det är möjligt.

När en ny smak har skapats genomgår den en testprocess för att säkerställa att den uppfyller våra standarder för smak, konsistens och utseende. Vi vill aldrig kompromissa med god kvalitet. Först testar vi produkten i en liten sats i vårt Creative Lab, och sedan försöker vi tillverka smaken i en stor sats i vår fabrik. Först efter att ha genomgått denna process är den redo att officiellt introduceras för världen.

Processen att skapa nya smaker på LAKRIDS BY BÜLOW är en resa av experiment, kreativitet och uppmärksamhet på detaljer, men viktigast av allt, att ha kul!

Vill du vara med i vår smakpanel och vara med och fatta beslut om nya smaker? Bli en del av lakritsälskarna här!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Creative Lab

Artikel

5 ÖVERRASKANDE SMAKKOMBINATIONER SOM DU INTE TRODDE VAR MÖJLIGA

På LAKRIDS BY BÜLOW experimenterar vi ständigt med nya spännande smakkombinationer i vårt Creative Lab. Vår chef för produktutveckling, Fransisca, har introducerat oss till många unika kombinationer av choklad och lakrits, vilket har resulterat i några riktigt överraskande och läckra godbitar. Här är några av dem!

1. LAKRITS OCH ROSOR

För några år sedan introducerade vi vår CRISPY ROSE-lakrits, som är exklusivt framtagen för den arabiska marknaden. En förförisk kombination av vit choklad med krämig yoghurt och en söt kärna av den finaste gourmetlakritsen. Äkta rosenblad, jordgubbar och röda vinbär bildar en magisk förening när fruktens blommiga toner framhävs av rosens sötma.

2. LAKRITS OCH FÖDELSEDAGSTÅRTA

Våra favorithögtider är födelsedagar - och vad är ett födelsedagsfirande utan tårta? År 2022 introducerade vi en rolig och lekfull LAKRIDS LOVERS limited edition, BIRTHDAY CAKE. För denna smak delade vi vår tolkning av en traditionell dansk lagerkaka med grädde, frukt och strössel; en tillfredsställande smak av grädde, vanilj och fruktiga toner från jordgubbar och ananas i kombination med söt lakrits, allt virvlat i mjuk vit choklad. Och naturligtvis massor av strössel.

3. LAKRITS OCH CHILI

Lakrits och chili är en smakkombination som är mer populär än man kan tro, så populär att vår 4 - HABANERO har fått en plats i vårt Klassiska sortiment. Det kan låta som en ovanlig kombination, men söt lakrits i kombination med frisk habanero chili är ett bra exempel på hur två naturkrafter kan skapa en ny smaksensation. Förbered dig på ett hett men harmoniskt bett.

4. LAKRITS OCH SURT GODIS

Som något helt nytt testade vi den oväntade kombinationen av våra 3 - RED lakrits och surt godis bland vår smakpanel, LAKRIDS LOVERS år 2022. Resultatet blev SOUR STRAWBERRY. Föreställ dig nyplockade gröna jordgubbar tillsammans med utsökt röd lakrits i en söt, fruktig tugga. Njut av hur fräscha och syrliga toner från krispiga, gröna jordgubbar balanseras perfekt med seg röd lakrits, allt virvlat i silkeslen vit choklad och ett krispigt, grönt sockerskal för en extra syrlig twist.

5. LAKRITS OCH MYNTA

Mint och choklad är en smakkombination som har funnits i många år, och även om den i allmänhet uppskattas av många kan den också vara kontroversiell - särskilt när man kombinerar den med lakrits. Men efter att vi introducerade den här smakkombinationen för första gången 2019 var det många som bad oss att ta tillbaka en lakrits med mynta. CRISPY MINT är en del av vår vinterkollektion 2022 - söt lakrits i kombination med mjuk mjölkchoklad med en hint av mint. Ett krispigt skal av vitt mousserande socker får dig att tänka på vit, nyfallen snö.

Genom att ta de klassiska smakerna av choklad och lakrits och kombinera dem på oväntade sätt har vi genom åren skapat många smaker som säkert kommer att överraska och glädja alla som provar dem. Oavsett om du älskar choklad eller lakrits så finns det en smakkombination där ute som passar din smak!

Vi arbetar ständigt med våra limited edition-smaker. Om du vill ta en titt på våra nya och spännande smaker limited edition smaker kan du göra det här! Du kan också bli en del av våra LAKRIDS LOVERS och ha din egen åsikt om våra framtida smaker!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial red-love-cocktail

Recept

RED LOVE COCKTAIL

En elegant cocktail. Söt i smaken och fin att se på. Sammansättningen av lakritssirap och den italienska spiritusklassiker Aperol och Grappa kombinerar skandinavisk innovation och italiensk finesse.

Blanda ingredienserna över istärningar i ett glas, precis som när man gör en Gin & Tonic. Till sist pynta cocktailen med citronskal.

Helium Bar
Helium Bar

Helium Bar

editorial red-love-cake

Recept

SMÅ PAJER MED SVARTA VINBÄR OCH LAKRITS

Prova några små oemotståndliga pajer med smörig, spröd lakritsmördeg, saftig frangipane med lakrits, vacker mörkröd svartvinbärsganache och slutligen vår RED LOVE som pricken över i:et.

Antal: 6 små pajer

Lakritsmördeg:

• 125 g vetemjöl  • 25 g mandelmjöl  • 50 g florsocker  • 75 g kallt smör  • 1 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt  • 1/2 ägg

Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, smör, lakritspulver och salt i en matberedare och blanda snabbt ihop. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den vila i kylskåpet i minst en timme.  Klä små, avlånga pajformer (14 x 3 1/2 cm) med degen och pricka pajskalen med en gaffel. Ställ pajskalen i kylskåpet medan du gör frangipanen.

Frangipane med svarta vinbär och lakrits:

• 50 g mandelmjöl • 50 g socker • 50 g mjukt smör • 1 ägg • 1/2 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt

Lägg mandelmjöl, socker, smör, ägg, lakritspulver och salt i en skål och vispa det lätt och luftigt. Fyll pajskalen till hälften med frangipanen och stick ned 6–8 svarta vinbär i varje. Grädda pajerna i ca 20 minuter i 175 grader tills de är fint gyllenbruna och låt dem svalna helt.

Svartvinbärsganache:

• 100 g vit choklad av bra kvalitet • 50 g svartvinbärspuré  • 10 g glukossirap • 10 g pressad citron

Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp svartvinbärspuré, glukossirap och pressad citron i en liten gryta och häll det över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop. Mixa ganachen med stavmixer och häll ut ett tunt skikt på varje paj. Ställ pajerna i kylskåpet tills ganachen har satt sig.

Dekoration:

• RED LOVE • Röd harsyra • Rålakritspulver

Dekorera pajerna med RED LOVE, harsyra och rålakritspulver precis innan servering.

Maja Vase
Maja Vase

Maja Vase

Lakritsrötter

Artikel

FRÅN LAKRITSROT TILL RÅLAKRITSPULVER

Den viktigaste ingrediensen som vi använder för att tillverka vår danska gourmetlakrits är rålakritspulver, oavsett om det är för att koka den rena lakritsen eller som en sista touch för överdraget av den chokladöverdragna lakritsen. Du kanske känner igen smaken av rålakritspulver, men något helt annat är smaken av själva lakritsroten, från vilken rålakritsen utvinns.

Om du någon gång har köpt en lakritsrot på apoteket har du förmodligen blivit förvånad. Ja, kanske till och med besviken. För den vanligtvis rika och starka smaken i lakritskonfekt kan bara anas i den råa lakritsroten.

Lakritsrot är en gulaktig rot med ungefär samma konsistens som ingefära. Om man plockar den direkt ur jorden, sköljer den och biter i den är den mycket saftig. Här har den en smak som påminner om färska trädgårdsärtor. Lakritssmaken i sig är bara en antydan.

Framställningen av rålakritspulver sker i flera steg för att förvandla lakritsroten till den färdiga produkt som vi känner och älskar. Lakritssmaken kommer till sin rätt först när lakritsroten skärs i små bitar och kokas till ett extrakt. Rotbitarna filtreras sedan bort och extraktet indunstas för att avlägsna vattnet. Kvar blir en hård klump av rålakrits. Den kan sedan antingen säljas som hel eller granuleras till ett grovt eller fint pulver.

Om du vill prova vår egen färdiga lakrits hittar du den här! Vi har även flera chokladöverdragna lakritsar här om det är mer i din smak!

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

Pure liquorice

Artikel

5 FAKTA DU FÖRMODLIGEN INTE VISSTE OM LAKRITS

Lakrits är en populär godsak som människor över hela världen njuter av. Men visste du att det finns mer än vad man kan tro om denna välsmakande konfekt? Här är några roliga fakta om lakrits som du kanske inte visste!

1. Lakrits har en lång historia. Användningen av lakritsrot går tillbaka till det gamla Egypten, där den användes för medicinska ändamål. Det var också en populär godbit i det antika Grekland och Rom.

2. Lakrits är faktiskt en växt. Lakritsens söta smak kommer från rötterna på växten Glycyrrhiza glabra, som betyder "den söta roten". Detta namn är ingen underdrift eftersom lakritsroten i sitt naturliga tillstånd är 30-50 gånger sötare än vanligt socker. Vi hämtar våra fina lakritsrötter från Centralasien och Georgien.

3. Lakrits kan vara både söt och salt. Medan den söta varianten av lakrits är vanligast i USA, är salt lakrits populär i norra och östra Europa. Vår salta lakrits är gjord på salmiak, en unik ingrediens som särskilt används med lakrits i de nordiska länderna. Den har en syrlig och salt smak jämfört med vanligt salt som har en söt och salt smak

4. Lakrits som konfektyr kan tillverkas på tre sätt: långkokt lakrits, gjuten lakrits och extruderad lakrits. På LAKRIDS BY BÜLOW tillagar vi vår lakrits på två olika sätt. Det ena är extruderad lakrits, där lakritsen kokas under tryck och sedan skärs i små bitar - det är den typ av lakrits som du hittar i de flesta av våra chokladöverdragna produkter och våra rena lakritsvarianter 1-4. Den långkokade lakritsen kokas i en öppen gryta i 4 timmar och tillverkas sedan för hand av en lakritskock som tillsätter smaker som saltkorn - en mycket mer intensiv och karamellliknande typ av lakrits som du kan prova i vår ekologiska SLOW CRAFTED-kollektion.

5. Det finns många användningsområden för lakrits utöver att bara äta den. Förutom att användas som smaksättare i mat och dryck har lakrits också använts inom traditionell medicin och som ett naturligt färgämne. Om du letar efter inspiration för att använda lakrits i recept kan du utforska recepten här på vår blogg!

Vi hoppas att du tyckte om att lära dig dessa roliga fakta om lakrits! Nästa gång du njuter av vår gourmetlakrits kan du imponera på dina andra lakritsälskande vänner med din nyvunna kunskap.

Du kan också lära dig mer om hur vår lakrits tillverkas genom att följa med på våra fabriksvisningar och lära dig av våra mycket kunniga guider.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

almonds

Recept

BRÄNDA MANDLAR MED LAKRITS

Lägg alla ingredienserna i en panna eller tjockbottnad gryta och hetta upp på hög värme under omrörning. När massan har kokat ihop (tills den inte längre flyter ut i pannan) fördelas mandlarna jämnt på ett bakplåtspapper. Misströsta inte om mandlarna hänger ihop – efter att ha svalnat i 5 minuter är de lätta att dela på. Njut lakritsmandlarna varma eller avsvalnade.

LAKRIDS BY BÜLOW
LAKRIDS BY BÜLOW

LAKRIDS BY BÜLOW

editorial orange-love-cocktail (1)

Recept

ORANGE LOVE COCKTAIL

Orange Love är en frisk smakexplosion av fruktiga toner från hallon, björnbär och lime. Syrligheten och sötman har en spännande och kraftig kontrast från tequila och salt lakritssirap. Helium Bar i Köpenhamn står bakom receptet.

Alla ingredienser blandas i en shaker. Cocktailen serveras över istärninger i ett lowball-glas och pyntas med appelsinbåt, mynt och riven vit choklad.

Helium Bar
Helium Bar

Helium Bar