Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Artikel intervju

Från lakritsrot till rålakritspulver

Lakrids By Bülow, 10.04.2024
Från lakritsrot till rålakritspulver

Den viktigaste ingrediensen som vi använder för att tillverka vår danska gourmetlakrits är rålakritspulver, oavsett om det är för att koka den rena lakritsen eller som en sista touch för överdraget av den chokladöverdragna lakritsen. Du kanske känner igen smaken av rålakritspulver, men något helt annat är smaken av själva lakritsroten, från vilken rålakritsen utvinns.

Om du någon gång har köpt en lakritsrot på apoteket har du förmodligen blivit förvånad. Ja, kanske till och med besviken. För den vanligtvis rika och starka smaken i lakritskonfekt kan bara anas i den råa lakritsroten.

Lakritsrot är en gulaktig rot med ungefär samma konsistens som ingefära. Om man plockar den direkt ur jorden, sköljer den och biter i den är den mycket saftig. Här har den en smak som påminner om färska trädgårdsärtor. Lakritssmaken i sig är bara en antydan.

Framställningen av rålakritspulver sker i flera steg för att förvandla lakritsroten till den färdiga produkt som vi känner och älskar. Lakritssmaken kommer till sin rätt först när lakritsroten skärs i små bitar och kokas till ett extrakt. Rotbitarna filtreras sedan bort och extraktet indunstas för att avlägsna vattnet. Kvar blir en hård klump av rålakrits. Den kan sedan antingen säljas som hel eller granuleras till ett grovt eller fint pulver.

Om du vill prova vår egen färdiga lakrits hittar du den här! Vi har även flera chokladöverdragna lakritsar här om det är mer i din smak!