Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Recept

Black snowball macarons

Maja Vase, 10.04.2024
Black snowball macarons

IngredienserInstruktioner 

Kokboksförfattaren Maja Vase har trollat fram fina, franska makroner i kolsvarta kläder inspirerade av BLACK SNOWBALL. Sammetslen och härlig salt lakritsganache omfamnas här av två spröda, mandelsöta bottnar. Resultatet blir en liten smakexplosion från de ingredienser som kännetecknar BLACK SNOWBALL: lakrits, salt och svartpeppar.

Antal: (30–40 makroner)


Bottnar:Sikta ned florsocker, mandelmjöl och kolpulver i en skål och rör ned 55 g äggvitor i blandningen. Koka upp socker och vatten i en liten gryta och hetta upp det till 118 grader. Vispa resterande 55 g äggvitor styva i en skål och häll ned den 118 grader varma sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under konstant vispning. Fortsätt vispa tills marängen är seg och blank och nästan har svalnat. Vänd ned lite av marängen i mandelblandningen och därefter försiktigt resten. Häll smeten i en spritspåse med en liten, rund tyll och spritsa ut små rundlar (3 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i ca 10 minuter i 150 grader, varmluft, och låt dem svalna.

Lakritsganache:Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp grädde, lakritssirap och kolpulver i en liten gryta och häll det över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop och får en vacker, blank yta. Mixa ganachen med en stavmixer och ställ den i kylen i ett par timmar tills den har satt sig. Lägg lakritsganachen i en spritspåse med en liten, rund tyll och spritsa ut ganachen på hälften av bottnarna. Mal en aning peppar över. Lägg ihop kakorna med resterande bottnar. Förvara de färdiga makronerna i kylskåpet tills de ska serveras.

Tips:

Lägg gärna ihop kakorna ett par dagar innan de ska serveras så att bottnar och fyllning “smälter” ihop och får den rätta sega, mjuka konsistensen. Om du inte kan få tag på svart kolpulver kan du använda ätlig pulverfärg istället.