Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Artikel intervju

5 fakta du förmodligen inte visste om lakrits

Lakrids By Bülow, 10.04.2024
5 fakta du förmodligen inte visste om lakrits

Lakrits är en populär godsak som människor över hela världen njuter av. Men visste du att det finns mer än vad man kan tro om denna välsmakande konfekt? Här är några roliga fakta om lakrits som du kanske inte visste! 

1. Lakrits har en lång historia. Användningen av lakritsrot går tillbaka till det gamla Egypten, där den användes för medicinska ändamål. Det var också en populär godbit i det antika Grekland och Rom. 

2. Lakrits är faktiskt en växt. Lakritsens söta smak kommer från rötterna på växten Glycyrrhiza glabra, som betyder "den söta roten". Detta namn är ingen underdrift eftersom lakritsroten i sitt naturliga tillstånd är 30-50 gånger sötare än vanligt socker. Vi hämtar våra fina lakritsrötter från Centralasien och Georgien.

3. Lakrits kan vara både söt och salt. Medan den söta varianten av lakrits är vanligast i USA, är salt lakrits populär i norra och östra Europa. Vår salta lakrits är gjord på salmiak, en unik ingrediens som särskilt används med lakrits i de nordiska länderna. Den har en syrlig och salt smak jämfört med vanligt salt som har en söt och salt smak.

4. Lakrits som konfektyr kan tillverkas på tre sätt: långkokt lakrits, gjuten lakrits och extruderad lakrits. På LAKRIDS BY BÜLOW tillagar vi vår lakrits på två olika sätt. Det ena är extruderad lakrits, där lakritsen kokas under tryck och sedan skärs i små bitar - det är den typ av lakrits som du hittar i de flesta av våra chokladöverdragna produkter och våra rena lakritsvarianter 1-4. Den långkokade lakritsen kokas i en öppen gryta i 4 timmar och tillverkas sedan för hand av en lakritskock som tillsätter smaker som saltkorn - en mycket mer intensiv och karamellliknande typ av lakrits som du kan prova i vår ekologiska SLOW CRAFTED-kollektion. 

5. Det finns många användningsområden för lakrits utöver att bara äta den. Förutom att användas som smaksättare i mat och dryck har lakrits också använts inom traditionell medicin och som ett naturligt färgämne. Om du letar efter inspiration för att använda lakrits i recept kan du utforska recepten här på vår blogg! Vi hoppas att du tyckte om att lära dig dessa roliga fakta om lakrits! Nästa gång du njuter av vår gourmetlakrits kan du imponera på dina andra lakritsälskande vänner med din nyvunna kunskap. Du kan också lära dig mer om hur vår lakrits tillverkas genom att följa med på våra fabriksvisningar och lära dig av våra mycket kunniga guider.