Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Recept

Havtornscheesecake med lakris

Maja Vase, 10.04.2024
Havtornscheesecake med lakris

Ingredienser

200 g havrekakor
1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW
1 nypa salt
100 g smör
4 1/2 gelatinblad
120 ml havtornssaft (100 %)
300 g naturell färskost
120 g florsocker
300 ml vispgrädde
1 blad husblas
40 ml tindvedsaft (100 %)
40 g sukker

Instruktioner 

Krispig kakbotten med lakridssmak och en härligt krämig havtornsfyllning som toppas med en spegelblank och god havtornsgelé. 

Antal: 8 portioner


Kakbotten med lakridssmak:

200 g havrekakor
1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW
1 nypa salt
100 g smör

Lägg kakorna i en fryspåse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Blanda kaksmulorna, rålakridspulvret och salt i en skål.Smält smöret i en liten kastrull och rör samman med kaksmulorna. Lägg kakmassan i en form (16 cm i diameter) med bakpapper i botten och tryck ut degen med fingrarna. Ställ kakbotten i frysen under tiden som du gör fyllningen.

Havtornsfyllning:

4 1/2 gelatinblad
120 ml havtornssaft (100 %)
300 g naturell färskost
120 g florsocker
300 ml vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp havtornssaften i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i havtornssaften. Låt saften svalna till den är fingervarm.Vispa färskosten och florsockret i en skål så att blandningen är lätt och luftig och tillsätt sedan den ljummna havtornssaften. Vispa vispgrädden till ett lätt skum i en annan skål och vänd sedan försiktigt i den i blandningen. Häll fyllningen på kakbottnen (lämna ungefär 1/2 cm till gelén) och ställ formen i frysen i ca. 2 timmar.

Havtornsgelé:

1 gelatinblad
40 ml havtornssaft (100 %)
40 g socker

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp havtornssaften och socker i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ut det i havtornssaften. Låt saften svalna av till den är ljummen. Ta försiktigt ut kakan ur formen och bred ut ett tunt lager havtornsgelé på toppen. Ställ kakan i kylskåp tills gelén har stelnat och kakan är upptinad.

Dekoration:

LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES SEA BUCKTHORN
vit choklad
rålakridspulver
styvmorsvioler

Garnera kakan med LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES (SEA BUCKTHORN), vit choklad, styvmorsvioler och rålakridspulver innan du serverar.

TIPS:

Jag använder ekologisk havtornssaft från Høstet, Bornholm.