Ingredienser
200 g havrekakor |
1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW |
1 nypa salt |
100 g smör |
4 1/2 gelatinblad |
120 ml havtornssaft (100 %) |
300 g naturell färskost |
120 g florsocker |
300 ml vispgrädde |
1 blad husblas |
40 ml tindvedsaft (100 %) |
40 g sukker |
Instruktioner
Krispig kakbotten med lakridssmak och en härligt krämig havtornsfyllning som toppas med en spegelblank och god havtornsgelé.
Antal: 8 portioner
Kakbotten med lakridssmak:
200 g havrekakor |
1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW |
1 nypa salt |
100 g smör |
Lägg kakorna i en fryspåse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Blanda kaksmulorna, rålakridspulvret och salt i en skål.Smält smöret i en liten kastrull och rör samman med kaksmulorna. Lägg kakmassan i en form (16 cm i diameter) med bakpapper i botten och tryck ut degen med fingrarna. Ställ kakbotten i frysen under tiden som du gör fyllningen.
Havtornsfyllning:
4 1/2 gelatinblad |
120 ml havtornssaft (100 %) |
300 g naturell färskost |
120 g florsocker |
300 ml vispgrädde |
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp havtornssaften i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i havtornssaften. Låt saften svalna till den är fingervarm.Vispa färskosten och florsockret i en skål så att blandningen är lätt och luftig och tillsätt sedan den ljummna havtornssaften. Vispa vispgrädden till ett lätt skum i en annan skål och vänd sedan försiktigt i den i blandningen. Häll fyllningen på kakbottnen (lämna ungefär 1/2 cm till gelén) och ställ formen i frysen i ca. 2 timmar.
Havtornsgelé:
1 gelatinblad |
40 ml havtornssaft (100 %) |
40 g socker |
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp havtornssaften och socker i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ut det i havtornssaften. Låt saften svalna av till den är ljummen. Ta försiktigt ut kakan ur formen och bred ut ett tunt lager havtornsgelé på toppen. Ställ kakan i kylskåp tills gelén har stelnat och kakan är upptinad.
Dekoration:
LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES SEA BUCKTHORN |
vit choklad |
rålakridspulver |
styvmorsvioler |
Garnera kakan med LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES (SEA BUCKTHORN), vit choklad, styvmorsvioler och rålakridspulver innan du serverar.
TIPS:
Jag använder ekologisk havtornssaft från Høstet, Bornholm.