Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Artikel intervju

4 frågor till smakexperten

Francisca Listov-Saabye, 10.04.2024
4 frågor till smakexperten

Möt Francisca! Hon är Lakrids innovativa smakutvecklare och smakkonsult. Det betyder att det är hon som kommer fram till hur våra nya lakritssorter ska smaka och kännas. Francisca Listov-Saabye experimenterar med smakkombinationer, råvaror, textur och utseende, och där ligger många tankar – och inte minst försök – bakom varje ny produkt. Vi har pratat lite med Francisca i vårt kökslaboratorium om det senaste tillskottet i Lakrids-familjen, den nya E.

Vad är tanken bakom den nya E? 

Tanken var att vi skulle prova något helt nytt. Jag har hela tiden föreställt mig att vi gjorde något med saltlakrits som kan något som söt lakrits inte kan. Smakmässigt är den naturligtvis mycket intensiv, men saltlakritsen är också mjukare än den söta lakritsen. Den är lite mer seg i konsistensen.

Hur samspelar de olika skikten i lakritskulan? 

Grunden är en ganska enkel smakupplevelse: du har det mycket söta från den vita chokladen som i sig själv kan vara nästan kväljande söt. Och så har vi den salta lakritsen som verkligen ger en kontrast. Men för att inte bara få de två sakerna – det hade varit för tråkigt – har jag använt rålakrits i små fraktioner som ligger som små intensiva smakexplosioner. Du har den mjuka chokladen som smälter på tungan och samtidigt har du något knaprigt som ger en intensiv smak av rålakrits som stannar kvar länge. Det finns faktiskt även lite syrlighet i saltlakritsen och rålakritsen som ger en fin kontrast till den söta, vita chokladen.

E - En lockande kombination av vit choklad med en kärna av salt lakrits. Medan den krämiga vita chokladen smälter på tungan, avslöjas små smakexplosioner av lakritspulver som fulländar den perfekta balansen mellan salt och sött.

Vad har varit din inspiration den här gången? 

Jag gillar motsatser. Jag är utbildad i sensorik, så jag tänker väldigt mycket på vad som händer när vi äter något. Därför tycker jag även om när det finns något som överraskar. Jag tycker det är roligt att sätta ihop element från varsin ände av smakspektret: den galet intensiva rålakritsen som närmast har lite röksmak, syrlighet och brända toner från den vita chokladen som är lite fet, söt och vaniljaktig.

Är det skillnad på vilken rålakrits man använder? 

Ja, det är det. Rålakritsen är verkligen intressant. Det är hela lakritsens DNA. Precis som med kakaobönor, kaffebönor eller druvor till vin, så är det skillnad på smaken beroende på var de kommer ifrån. Så är det även med lakritsen. I E-kulan har vi använt ekologisk rålakrits som är silad så att de små bitarna är omkring 1–1 ½ millimeter stora. Det ger också en annan effekt än om man hade använt fint lakritsstoft.

Vill du prova vår nya E - SALMIAK och se om du håller med oss om att det är den perfekta kombinationen?