Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Recept

Saltlakritskolapaj

Maja Vase, 10.04.2024
Saltlakritskolapaj

Ingredienser


Instruktioner 

Antal: 10 portioner


Lakritsmördeg:Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, smör, lakritspulver och salt i en matberedare och blanda snabbt ihop. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den vila i kylskåpet i minst en timme. Klä en pajform (18–20 cm i diameter) med degen och pricka bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet i ca 15 minuter i 175 grader tills det är fint gyllenbrunt och låt det svalna helt.

Chokladskikt:


Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Pensla pajskalet med ett tunt skikt choklad och ställ det i kylskåpet.

Lakritskolaganache:Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Hetta upp grädden till precis under kokpunkten i en gryta och ställ den åt sidan. Smält försiktigt sockret till gyllenbrun karamell i en annan gryta och ta genast av grytan från värmen. Tillsätt den varma grädden lite i taget medan du rör om ordentligt med en visp. Tillsätt glukossirap. Häll karamellen över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop och blir vacker och blank. Mixa ganachen med stavmixer och smaka av med rålakritspulver och salt. Bred ut ganachen i pajskalet och ställ pajen i kylskåpet i 3–4 timmar eller över natten.

Dekoration:Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Häll den smälta chokladen i en fryspåse med ett pyttelitet hål i det ena hörnet och ringla chokladen över pajen i ett slumpmässigt mönster. Dekorera med pärlor och spån av karamell samt rålakritspulver.