Fri EU frakt på beställningar över 500 kr
Recept

Dark love kaka

Maja Vase, 10.04.2024
Dark love kaka
Gläd dig till en söt, vit chokladganache och härlig, syrlig yuzumousse på en knaprig och salt lakritskexbotten. Överst ligger en kolsvart och spegelblank glasyr med fina guldtrådar och DARK LOVE som gömmer sig i mörkret.

Ingredienser

Instruktioner Antal: 8 portioner Lakritskexbotten:
Lägg kexen i en fryspåse och krossa dem till smulor med en brödkavel. Lägg kexsmulor, lakritspulver och salt i en skål. Smält smöret och rör i det. Fördela kexmassan i en kakring (14 cm i diameter) placerad på en skärbräda med bakplåtspapper och tryck ihop den väl med fingrarna. Ställ in kexbottnen i frysen medan du gör ganachen. Vit chokladganache:Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp grädden i en liten gryta och häll den över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop och blir vacker och blank. Smaka av med pressad yuzu och mixa med stavmixer. Fördela ganachen över kexbottnen i kakringen och ställ tillbaka bottnen i frysen. Yuzumousse:


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp pressad yuzu, lime och socker i en liten gryta och ta av grytan från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma sirapen. Låt sirapen svalna till fingervarmt. Vispa grädden till ett löst skum i en stor skål. Vänd först ned kefiren i den fingervarma sirapen och sedan försiktigt grädden. Bred ut moussen i en silikonform (16 cm i diameter) och tryck försiktigt ner den frysta kexbottnen (med botten uppåt). Ställ moussekakan i frysen över natten. Chokladglasyr:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint och lägg den i en plastkanna. Koka upp grädde, vatten, socker, glukossirap, rålakritspulver och kolpulver i en gryta och ta av grytan från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten. Häll smeten över chokladen och mixa glasyren med stavmixer. Täck ytan med plastfolie och låt den svalna till ca 35 grader. Placera den frysta kakan på ett litet glas (med ett fat under) och häll den ca 35 grader varma glasyren över kakan. Låt kakan tina på ett fat i kylskåpet i minst 3 timmar. Dekoration:


Tips: Juice från den japanska citrusfrukten yuzu kan köpas i specialbutiker och i vissa kinesiska livsmedelsbutiker. Alternativt kan den ersättas med pressad citron eller lime.