HAVTORNSCHEESECAKE MED LAKRIDS

Maja Vase
Maja Vase

Maja Vase

Ingredienser

  • 200 g havrekakor
  • 1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW
  • 1 nypa salt
  • 100 g smör
  • 4 1/2 gelatinblad
  • 120 ml havtornssaft (100 %)
  • 300 g naturell färskost
  • 120 g florsocker
  • 300 ml vispgrädde
  • 1 blad husblas
  • 40 ml tindvedsaft (100 %)
  • 40 g sukker

Beräknad tid

    Instruktioner

    Krispig kakbotten med lakridssmak och en härligt krämig havtornsfyllning som toppas med en spegelblank och god havtornsgelé. 

    Antal: 8 portioner Kakbotten med lakridssmak:

    • 200 g havrekakor • 1 tsk rålakridspulver från LAKRIDS BY BÜLOW • 1 nypa salt • 100 g smör

    Lägg kakorna i en fryspåse och krossa dem till smulor med hjälp av en brödkavel. Blanda kaksmulorna, rålakridspulvret och salt i en skål.Smält smöret i en liten kastrull och rör samman med kaksmulorna. Lägg kakmassan i en form (16 cm i diameter) med bakpapper i botten och tryck ut degen med fingrarna. Ställ kakbotten i frysen under tiden som du gör fyllningen. Havtornsfyllning:

    • 4 1/2 gelatinblad • 120 ml havtornssaft (100 %) • 300 g naturell färskost • 120 g florsocker • 300 ml vispgrädde

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp havtornssaften i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i havtornssaften. Låt saften svalna till den är fingervarm.Vispa färskosten och florsockret i en skål så att blandningen är lätt och luftig och tillsätt sedan den ljummna havtornssaften. Vispa vispgrädden till ett lätt skum i en annan skål och vänd sedan försiktigt i den i blandningen. Häll fyllningen på kakbottnen (lämna ungefär 1/2 cm till gelén) och ställ formen i frysen i ca. 2 timmar. Havtornsgelé:

    • 1 gelatinblad • 40 ml havtornssaft (100 %) • 40 g socker

    Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp havtornssaften och socker i en liten kastrull och ta bort den från plattan. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ut det i havtornssaften. Låt saften svalna av till den är ljummen. Ta försiktigt ut kakan ur formen och bred ut ett tunt lager havtornsgelé på toppen. Ställ kakan i kylskåp tills gelén har stelnat och kakan är upptinad.

    Dekoration:

    • LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES SEA BUCKTHORN • vit choklad • rålakridspulver • styvmorsvioler

    Garnera kakan med LAKRIDS BY BÜLOW BÆRRIES (SEA BUCKTHORN), vit choklad, styvmorsvioler och rålakridspulver innan du serverar.

    TIPS:

    Jag använder ekologisk havtornssaft från Høstet, Bornholm.