Frasig och saftig lakritspaj, toppad med söt och underbart krämig rödvinbärsmousse, syrliga vinbär, ätbara blommor och BÆRRIES RED CURRANT.
Antal: 6-8 portioner
Vinbärsmousse:
• 1/2 gelatinblad • 100 g god vit choklad • 45 g vinbärspuré (utan kärnor och skal) • 5 ml pressad citron • 1 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp vinbärspuré och pressad citron i en liten gryta och ta sedan av grytan från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma vinbärspurén. Häll vinbärspurén över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills smeten går ihop. Vispa grädden till ett löst skum. Vänd först ned lite av skummet i chokladen och sedan försiktigt resten. Fördela vinbärsmoussen i silikonformar och ställ dem i frysen över natten.
Lakritsmördeg:
• 125 g vetemjöl • 25 g mandelmjöl • 50 g florsocker • 75 g kallt smör • 1 tsk LAKRIDS BY BÜLOW rålakritspulver • 1 knivsudd salt • 1/2 ägg
Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, smör, rålakritspulver och salt i en matberedare och blanda snabbt ihop. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den vila i kylskåpet i minst en timme. Klä en pajform (18,5 cm i diameter) med degen och grädda bottnen i ca 10 min i 175 grader. Förbered frangipanen så länge.
Lakritsfrangipane:
• 50 g mandelmjöl • 50 g socker • 50 g mjukt smör • 1/2 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt • 1 ägg
Lägg mandelmjöl, socker, smör, ägg, rålakritspulver och salt i en skål och vispa det lätt och luftigt. Rör i ägget. Fördela frangipanen i den varma pajbottnen och grädda pajen i ytterligare cirka 15 minuter i 175 grader, tills den är härligt gyllenbrun. Låt pajen svalna helt.
Montering och dekoration:
• BÆRRIES RED CURRANT • Färska vinbär • Ätbara blommor, t.ex. förgätmigej, isbegonia
Arrangera de frusna mousserna på pajen. Täck resten av ytan med BÆRRIES RED CURRANT, färska vinbär och blomblad.
Tips:
Pajen smakar som bäst när den är nybakad, men vinbärsmoussen kan gärna förberedas några dagar i förväg.