SMÅ PAJER MED SVARTA VINBÄR OCH LAKRITS

Maja Vase
Maja Vase

Maja Vase

Ingredienser

  • 125 g vetemjöl
  • 75 g mandelmjöl
  • 50 g florsocker
  • 75 g kallt smör
  • 1 ½ tsk rålakritspulver
  • 2 nypa salt
  • 1 ½ ägg
  • 50 g socker
  • 50 g mjukt smör
  • 100 g vit choklad av bra kvalitet
  • 50 g svartvinbärspuré
  • 10 g glukossirap
  • 10 g pressad citron
  • RED LOVE
  • Röd harsyra
  • Rålakritspulver

Beräknad tid

    Instruktioner

    Prova några små oemotståndliga pajer med smörig, spröd lakritsmördeg, saftig frangipane med lakrits, vacker mörkröd svartvinbärsganache och slutligen vår RED LOVE som pricken över i:et.

    Antal: 6 små pajer

    Lakritsmördeg:

    • 125 g vetemjöl  • 25 g mandelmjöl  • 50 g florsocker  • 75 g kallt smör  • 1 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt  • 1/2 ägg

    Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, smör, lakritspulver och salt i en matberedare och blanda snabbt ihop. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper och låt den vila i kylskåpet i minst en timme.  Klä små, avlånga pajformer (14 x 3 1/2 cm) med degen och pricka pajskalen med en gaffel. Ställ pajskalen i kylskåpet medan du gör frangipanen.

    Frangipane med svarta vinbär och lakrits:

    • 50 g mandelmjöl • 50 g socker • 50 g mjukt smör • 1 ägg • 1/2 tsk rålakritspulver • 1 nypa salt

    Lägg mandelmjöl, socker, smör, ägg, lakritspulver och salt i en skål och vispa det lätt och luftigt. Fyll pajskalen till hälften med frangipanen och stick ned 6–8 svarta vinbär i varje. Grädda pajerna i ca 20 minuter i 175 grader tills de är fint gyllenbruna och låt dem svalna helt.

    Svartvinbärsganache:

    • 100 g vit choklad av bra kvalitet • 50 g svartvinbärspuré  • 10 g glukossirap • 10 g pressad citron

    Smält chokladen i en skål över vattenbad och ta av skålen från värmen. Koka upp svartvinbärspuré, glukossirap och pressad citron i en liten gryta och häll det över chokladen medan du rör i mitten av skålen med en slickepott. Fortsätt röra tills ganachen går ihop. Mixa ganachen med stavmixer och häll ut ett tunt skikt på varje paj. Ställ pajerna i kylskåpet tills ganachen har satt sig.

    Dekoration:

    • RED LOVE • Röd harsyra • Rålakritspulver

    Dekorera pajerna med RED LOVE, harsyra och rålakritspulver precis innan servering.